Gorzelniane drożdże turbo – właściwości

Dobre drożdże gorzelnicze turbo to największy przyjaciel każdego domowego destylera. Produkty te pozwalają uzyskać czysty nastaw o wysokiej zawartości alkoholu, dającym destylat o łagodnym smaku.

Z racji olbrzymiej różnorodności odmian, możemy wybrać takie, które najlepiej odpowiadają posiadanej przez nas aparaturze destylacyjnej i rodzajowi nastawu. Drożdże różni moc, właściwości i zastosowanie, a łączy łatwość użycia i skuteczność. Najszybsze są drożdże typu turbo, które znajdziemy na stronie https://alembik.eu/94-drozdze-gorzelnicze-gorzelniane.

Przepis na przygotowanie nastawu z drożdżami turbo
Istotna jest kolejność wykonywanych czynności i temperatura. W pierwszej kolejności rozpuszczamy cukier w ciepłej wodzie, temperatura wody powinna wynosić od 35 do 40 stopni C), ponieważ rozpuszczany cukier studzi wodę. Po wymieszaniu wszystkiego sprawdzamy temperaturę roztworu wody z cukrem a następnie studzimy lub podgrzewamy do 23-25 stopni C. Dopiero teraz możemy wsypać drożdże, które mieszamy ok. 1 minutę.

Proces fermentacji
Podawane czasy fermentacji są określone specjalnie dla nastawu przechowywanego w temperaturze 25 stopni C. Zalecana temperatura otoczenia to 20-25 stopni C. Jeśli temperatura nastawu spadnie poniżej 20 stopni C lub wzrośnie powyżej 35 stopni C, drożdże umierają. Jeżeli do tego czasu nie przerobią całego cukru, to czeka nas mniejsza ilość uzyskanego destylatu. W czasie fermentacji zaleca się stosowanie węgla aktywnego, który poprawi smak i złagodzi zapach fermentu. Przed destylacją dobrze użyć dodatkowe środki klarujące np. bentonit, klarowin, Turbo Klar itp., które poprawią smak destylatu i ułatwią czyszczenie zbiornika po procesie destylacji. Jeżeli proces fermentacji zakończy się przedwcześnie a drożdże nie przerobią całego cukru to możemy uratować trunek, stosując specjalistyczne drożdże do tzw. restartu. Muszą to być jednak specjalnie drożdże, ponieważ restart na zwykłych drożdżach typu turbo nie będzie skuteczny.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *